Το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Κοκκινιά, 7η Μάρτη 1944,   ημέρα τιμής και μνήμης

Αντί προλόγου 

“…Η Κοκκινιά… στέκεται ορθή.  Παλεύει πάνω σε μαρμαρένια αλώνια με τον χάροντα, σαν άλλος Διγενής και κερδίζει… ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ… Σ’ ευχαριστώ πατρίδα Κοκκινιά που με έκαμες να στέκουμε ορθός μπρος στους καιρούς και να κοιτάζω κατάματα τους λαούς. Σ’ ευχαριστώ που με έκαμες να μη ντρέπομαι. Σ’ ευχαριστώ για το μεγάλο Εθνικό Δίδαγμα που μας έδωσες. Πως να αγαπάμε την Ελλάδα – να αγαπάμε υπερασπίζοντας τη λευτεριά και ανεξαρτησία της με τη θυσία μας… Χαίρομαι που σε βλέπω μέσα στο Εθνικό Πάνθεον δίπλα στο Κούγκι και στ’ Αρκάδι.  Δίπλα στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο.”

 Απόσπασμα από ομιλία του Κ. Γέμελου,  προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου Νίκαιας  στις 14 Αυγούστου 1959

Το  Μπλόκο της  Κοκκινιάς

“Τα χονιά του ΕΑΜ” έργο του Α.Τάσσου – Το βράδυ οι ΕΑΜίτες γεμίζουν την πόλη με συνθήματα , ενώ τα ?χωνιά? ακούγονται σε κάθε γωνιά της Κοκκινιάς.

?Προσοχή! Προσοχή!
Σας μιλά το ΕΑΜ! Σας μιλά το ΕΑΜ!
Αδέλφια.
Η σημερινή ημέρα θα μείνει αξέχαστη για την Κοκκινιά μας.
Για όλη την Ελλάδα.
Θα μείνει αξέχαστη η 6 Μάρτη 1944.
Κοκκινιώτες, Κοκκινιώτησες,
Σήμερα οι κατακτητές και οι εθνοπροδότες πήραν ένα καλό μάθημα από το λαό της Κοκκινιάς και από τα παλικάρια μας τους ΕΛΑΣίτες!
?.

 Από τις 4 έως τις 8 Μάρτη 1944, η Κοκκινιά.. Έγινε στόχος μεγάλων εχθρικών δυνάμεων…Φυσικά η Κοκκινιά δεν έμεινε παθητική. Απάντησε ηρωικά, πατριωτικά, χάνοντας εκλεκτά παλικάρια της… Την υπεράσπιση της πόλης είχε αναλάβει το 6ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Στο πλευρό του ΕΛΑΣ βρίσκονταν τα μέλη του ΕΑΜ, οι ΕΠΟΝίτες και κυρίως ο λαός της Κοκκινιάς. Η υπεράσπιση της πόλης ήταν λοιπόν μια παλλαική υπόθεση για τους Κοκκινιώτες. Οι επιδρομείς τρεις μέρες προσπαθούσαν να εισβάλουν στην πόλη και όλο αναχαιτίζονταν από τους ΕΛΑΣίτες…

Το ακορντεόν

Οι Δάσκαλοι της ΣΤ? τάξης Γιώργος Μαριόλης & Μαρία Λούβαρη