Η Γη, χώρος ζωής…

Η Γη, χώρος ζωής…

 

Εύκρατη ζώνη

Untitled-1

Εύκρατη ζώνη ονομάζεται η γεωγραφική ζώνη μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του αρκτικού κύκλου και η γεωγραφική ζώνη μεταξύ του τροπικού του αιγόκερω και του ανταρκτικού κύκλου. Κάθε μία από τις εύκρατες ζώνες της γης βρίσκεται μεταξύ της πολικής και της τροπικής ζώνης του αντίστοιχου βόρειου-νότιου ημισφαιρίου (από 66°33′ που αντιστοιχεί σε αρκτικό κύκλο έως 23°27′ που αντιστοιχεί σε τροπικό).
Το κλίμα στις περιοχές αυτών των ζωνών είναι συνήθως εύκρατο, ενώ υπάρχει και το μεσογειακό κλίμα. Η κλίση των ακτίνων του ήλιου (με μέσο όρο σχετικά κοντά στις 45 μοίρες) είναι ισορροπημένη σε σχέση με τις άλλες δύο ζώνες, ώστε να μην είναι ούτε πολύ θερμές ούτε πολύ ψυχρές. Αυτές οι ζώνες εμφανίζουν το φαινόμενο των τεσσάρων εποχών, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πολύ έντονες ούτε οι μετεωρολογικές αλλαγές ξαφνικές. Το φαινόμενο των εποχών οφείλεται στο γεωγραφικό πλάτος, το οποίο εξασφαλίζει καθημερινή εναλλαγή μέρας και νύχτας, αλλά ταυτόχρονα και σημαντική περιοδική μεταβολλή στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας με περίοδο ένα χρόνο.

Σε αυτή τη ζώνη εντοπίζονται εύκρατα δάση, τάιγκες, δάση της βροχής, δάση αειθαλλών και φυλλοβόλλων, μεσογειακά δάση, βάλτοι αλλά και στέπες και έρημοι. Η πανίδα σε αυτές τις περιοχές είναι εξίσου πλούσια.

Η ξηρά της βόρειας εύκρατης ζώνης είναι πολύ περισσότερη σε σχέση με τη ξηρά της νότιας εύκρατης ζώνης. Στη βόρεια εύκρατη ζώνη βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς εκτός των βόρειων νήσων, το βόρειο Μεξικό, η Ευρώπη εκτός της Λαπωνίας, η βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή εκτός της νότιας Αραβικής χερσονήσου, η Σιβηρία εκτός της βόρειας, το Καζακστάν, η Μογγολία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η βόρεια Ινδία, και οι γειτονικές περιοχές, ενώ περιλαμβάνει και τα βόρεια τμήματα του βόρειου ατλαντικού ωκεανού και του βόρειου ειρηνικού ωκεανού. Στη νότια εύκρατη ζώνη βρίσκονται η Χιλή, η Αργεντινή, η νότια Παραγουάη, η Ουρουγουάη, η νότια Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Νέα Ζηλανδία, ενώ περιλαμβάνει και τα νότια τμήματα του νότιου ατλαντικού ωκεανού, του νότιου ειρηνικού ωκεανού και του ινδικού ωκεανού.
Οι άνθρωποι στις εύκρατες περιοχές ασχολούνται με:Untitled-2
τη γεωργία
την κτηνοτροφία
το εμπόριο
τον τουρισμό
τις επιστήμες
την τεχνολογία
τον πολιτισμό κ.ά.

 

 

 

 

Untitled-3

Στις εύκρατες περιοχές ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης, αφού σε αυτές υπάρχουν οι κατάλληλες, για τον άνθρωπο,   κλιματικές συνθήκες.

 

 

 

 

Έρημος

4Οι έρημοι βρίσκονται σε περιοχές με ελάχιστη (μικρότερη από 25 εκατο-στά ετησίως) και μη ομοιόμορφα κατανεμημένη στη διάρκεια του έτους βροχόπτωση. Οι υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας και οι χαμηλέςτις νύχτες σε συνδυασμό με τις μεγάλες περιόδους ανομβρίας αποτρέπουντην ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης. Στις ερήμους η πρωτογενής παραγωγήστηρίζεται σε μερικά ετήσια μικρά φυτά που αναπαράγονται στη σύντομη πε-ρίοδο του έτους που το διαθέσιμο νερό επαρκεί και σε κάποια παχύφυτα(κάκτοι).Λάτρεις της ξηρασίας, οι κάκτοι διατηρούν το νερό στα φύλλα, στα στελέχη ή στις ρίζες τους, αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες της ερήμου. Οι περισσότεροι προστατεύονται με αιχμηρά αγκάθια και μερικοί έχουν κηρώδη προστατευτικά «καλύμματα»όπου αντανακλά το φως του ήλιου, μειώνοντας έτσι την απώλεια ύδατος.

Untitled-5

Άλλο ένα φυτό που συναντάμε στην έρημο είναι η χουρμαδιά.Για να εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία, η χουρμαδιά, αναπτύσσει βαθιές ρίζες που φτάνουν ακόμα και 30 μέτρα βάθος. Οι κάτοικοι της ερήμου χρησιμ-οποιούν τους καρπούς, τα φύλλα αλλά και τον κορμό από τα γέρικα δέντρα(τροφη,χτισιμο σπιτιων)Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, « το τρελοβάπορο» ταξίδεψε στη γη μέσα από το βιβλίο της Γεωγραφίας και γνώρισε τη ζωή των ανθρώπων σε διαφορετικά φυσικά περιβάλλοντα?

Σαχάρα

Πιο γνωστή περιοχή της Σαχάρας είναι η νοτιοαλγερινή Σαχάρα, όπου υπάρχουν αρκετές οάσεις και συνοικισμοί, όπως η Τουγγούρτ, με 3.000 κατοίκους. Με δρόμο, συνδέεται η Τουγγούρτ με την Ουάργκλα, με πληθυσμό 4.000 κατοίκων. Στην κεντρική Σαχάρα βρίσκεται και η λεκάνη του Φεζάν όπου βρίσκεται και η πόλη Μαρζούκ με 9.000 κατοίκους, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής της Λιβύης. Από το σύνολο των κατοίκων της Σαχάρας – που υπολογίζεται έως δύο εκατομμύρια ανθρώπους – η πλειονότητα είναι Βέρβεροι και ένας μικρός πληθυσμός μαύρων Αφρικανών στα Ν. και ΝΑ. Μέσα σε αυτούς τους πληθυσμούς, υπάρχουν οι Τουαρέγκ στη δυτική Σαχάρα – που στην τοπική διάλεκτο η λέξη σημαίνει ληστές των μεγάλων δρόμων- με ανοιχτόχρωμο δέρμα, και οι Τούμπου που ζουν στις ανατολικές τοποθεσίες.

H ζωή στη Σαχάρα είναι αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη με τα περισσότερα σπίτια να είναι μικρά, χαμηλά και σκοτεινά, και με ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η παραγωγή δημητριακών, η καλλιέργεια του φοίνικα και άλλων δέντρων και φυτών της περιοχής τους, καθώς επίσης και η κατασκευή κοσμημάτων και όπλων.

βεδουινοι 1βεδουινοι 5

 

 

 

 

 

 

χουρμαδια 3

 

Πολικές περιοχές

Εσκιμώοι6
Οι Εσκιμώοι είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι των βόρειων πολικών περιοχών. Ο όρος Εσκιμώοι περιλαμβάνει όλες τις φυλές αυτών των περιοχών, μεταξύ   των οποίων και τους Ινουίτ, τους κατοίκους των βόρειων ακτών του Καναδά, της Αλάσκας και της Γροιλανδίας.

Untitled-7

 

 

Κατοικίες

Τις μόνιμες κατοικίες τους τις έχτιζαν με υλικά που έβρισκαν στη φύση(πέτρες, κόκαλα φάλαινας, ξύλα κτλ.) τα οποία σφράγιζαν με χιόνι. Όταν μετακινούνταν έμεναν σε σπίτια που έχτιζαν με πάγο, τα ιγκλού. Τα καλοκαίρια έφτιαχναν σκηνές χρησιμοποιώντας γούνες που τις στήριζαν με κόκαλα φάλαινας.

Untitled-8

 

Ασχολίες

Είναι νομαδικός λαός. Μέχρι τα μέσα του 20ου αι. μ.Χ. κυνηγούσαν συνήθως θαλάσσια θηλαστικά και ταράνδους. Κύριο όπλο στο κυνήγι τους ήταν το καμάκι και το τόξο. Εκτός από το κυνήγι ασχολούνταν και με το ψάρεμα. Μετακινούνταν ακολουθώντας συνήθως τα θηράματά τους. Για την μετακίνηση στο νερό χρησιμοποιούσαν καγιάκ και στον πάγο έλκηθρα που τα έσερναν σκύλοι.

Untitled-9Λάπωνες

Οι Λάπωνες είναι μια φυλή που κατοικεί στα Βόρεια της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Οι πρώτες αναφορές σε αυτούς καταγράφονται τον 1ο αιώνα μ.Χ. Από τον 9ο αιώνα μ.Χ. έρχονται σε επαφή με τους Βίκινγκς με τους οποίους βρίσκονται σε συνεχείς διαμάχες. Από τον 10ο αιώνα μ.Χ. και μετά αρχίζει η συστηματική κατάκτηση των εδαφών από τα νεοσύστατα κράτη της περιοχής.

Untitled-10Καθημερινή ζωή:

Οι Λάπωνες είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το σκι πριν από 4.500 χρόνια. Κατοικούσαν σε καλύβες(gοathi) και ασχολούνταν με την εκτροφή του ταράνδου. Το κρέας του(παστό, καπνιστό, ψητό) αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής τους. Ήταν ξακουστοί για την κατεργασία του ξύλου και του δέρματος.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ- ΕΡΕΥΝΑΣ: Ειρήνη Γ., Ελεάνα Γ., Μαριλένα Χ.

 

 

Τροπικά δάση