recipes

Γ ια την υποδοχή του Νέου Έτους, όλοι φροντίζουμε να γεμίζουμε το σπίτι μας με φαγητά και γλυκά, για να είναι πλούσια και γλυκιά η νέα χρονιά! Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, προτείνουν:

                                                                                       Γουρουνόπουλο στο φούρνο

xoirino bouti

Υλικά

  • 1,6 κιλ. χοιρινό, μπούτι ή σπάλα, χωρίς κόκαλο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • 3 φλιτζ. τσ. μπίρα
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1/2 φλιτζ. τσ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα από την προηγούμενη μέρα. Αναμειγνύουμε κρεμμύδι, μέλι, μουστάρδα, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σκόρδο, πιπέρι και την μπίρα σε κατσαρόλα και τους δίνουμε μια βράση, ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, βάζουμε το κρέας στο σκεύος όπου θα το ψήσουμε -πρέπει να είναι σε ανάλογο μέγεθος-, το σκεπάζουμε με τη μαρινάδα, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο 8 ως 24 ώρες, γυρίζοντάς το 3-4 φορές. Όταν πρόκειται να το ψήσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°.
  2. Σε κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το κοκκινίζουμε καλά, απ’ όλες τις πλευρές. Το ξαναβάζουμε στο σκεύος του, το περιχύνουμε με λίγες κουταλιές μαρινάδας και το ψήνουμε στο φούρνο περίπου 2 ώρες, γυρίζοντάς το και προσθέτοντας μαρινάδα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 15 λεπτά. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  3. Ξύνουμε από το ταψί του ό,τι κολλημένο έμεινε από το ψήσιμο και το βάζουμε στο τηγάνι όπου το κοκκινίσαμε, μαζί με το ζουμί που άφησε το κρέας και την υπόλοιπη μαρινάδα. Ζεσταίνουμε αυτή τη σάλτσα και κατόπιν την περνάμε από σουρωτήρι. Προσθέτουμε το κρύο φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το χοιρινό και σερβίρουμε.

 

Κοτόπουλο (ή γαλοπούλα) γεμιστό

gemisigalop4

Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • ½ κ. κιμάς χοιρινός
  • ½ κ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • Λίγα συκωτάκια κότας
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 φακελάκι κουκουνάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ξανθές
  • 1 κούπα κάστανα βρασμένα
  • Λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τα συκωτάκια ψιλοκομμένα, τον χοιρινό κιμά και τον μοσχαρίσιο. Τα τσιγαρίζουμε να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε το κρασί για να τα σβήσουμε. Μόλις πάρει βράση και εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (άνηθο, κουκουνάρι, σταφίδες, κάστανα), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Μόλις βράσει ο κιμάς προσθέτουμε το ρύζι με 2 κούπες νερό, βράζουμε 10 λεπτά και το κατεβάζουμε απο το μάτι. Αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει.
  2. Πλένουμε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε την κοιλιά με την γέμιση. Κλείνουμε το άνοιγμα με αλουμινόχαρτο ή το ράβουμε. Αλατοπιπερώνουμε απ?έξω το κοτόπουλο και το πασαλίβουμε με λεμόνι και λιωμένο βούτυρο (φυτίνη).
  3. Αν χρησιμοποιήσουμε γαλοπούλα προσθέτουμε κομματάκια βούτυρο στο στήθος της, κάτω απο το δέρμα για να μαλακώσει το κρέας της. Ανοίγουμε τον φούρνο κάθε ½ ώρα και την βράχουμε με το λεμόνι και το βούτυρο.
  4. Ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ? 1 ½ ώρα και το γυρνάμε 2 φορές. Η  γαλοπούλα θέλει περισσότερο ψήσιμο, ανάλογα τα κιλά της.
  5. Μπορούμε να γαρνίρουμε με πατατούλες φούρνου ψημένες με την κότα μας.
  6. Όση γέμιση περισσέψει, την βάζουμε σε αλουμινόχαρτο στην άκρη του ταψιού και την σερβίρουμε μαζί με την κότα και τις πατάτες στο τραπέζι μας.

Η καλύτερη συνταγή για γέμιση απ?όσες έχω δοκιμάσει!
Καλή σας όρεξη και καλές γιορτές!
Κωνσταντίνος Δ.

 

Βασιλόπιτα με άρωμα πορτοκαλιού

VASILOPITA

Υλικά για 8-10 άτομα

  • 250γρ. βούτυρο μαλακό (λίγο επιπλέον για το ταψί)
  • 900γρ. αλεύρι
  • 8 αυγά (χωριστά οι κροκοί από τα ασπράδια)
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν  πάουντερ
  • χυμό 6-7 πορτοκαλιών
  • 80ml κονιάκ
  • 1κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Σε ένα γυάλινο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να στρατέψουν και τα ρίχνουμε στο βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε κατόπιν το κονιάκ. Σε ένα μεγάλο ποτήρι ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού με τη σόδα και μόλις αφρίσουν τα ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου. Με τα ασπράδια των αυγών ετοιμάζουμε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικον πόιντερ και ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας για να γίνει απαλός και πηχτός χυλός. Αδειάζουμε το γλυκό μείγμα σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κέλσιου, για 50-60 λεπτά. Μόλις η βασιλόπιτα κρυώσει τη πασπαλίζουμε με ζάχαρη αχνή και έπειτα την σερβίρουμε.|
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

Κουραμπιέδες

kourampiedes2

Υλικά

  • 125 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 125 γρ. βουτυρο αιγοπρόβειο
  • 50 γρ. αμύγδαλο τριμμένο ωμό
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλια μπέικιν
  • 2 κουταλιες ανθόνερο
  • 1 ? 2 βανίλιες
  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ αμύγδαλο καβουρδισμένο

Για το πασπάλισμα

  • Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Μόλις γίνει ομοιόμορφο το μείγμα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο ψιλοκομμένο (όχι τριμμένο) και το πλάθουμε με το χέρι.
  2. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Τα ψήνουμε για 20΄στους 175ο C. Μόλις ψυθούν τα αφήνουμε στο ταψί για 10 λεπτά και μετά τα βγάζουμε για να μην διαλυθουν.
  3. Αφού κρυώσουν τα ραντίζουμε με ανθόνερο και ζάχαρη άχνη.
  4. Μπορούμε να τα περιχύσουμε και με γλάσσο ή λιωμένη σοκολάτα για τα παιδάκια μας.
  5. Προσοχή: το βούτυρο πρέπει να είναι παγωμένο απο το ψυγείο και όχι λιωμένο ή σε θερμοκρασιά δωματίου. Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα πρέπει να είναι κρύα για να μην λιώσει το βούτυρο.

Κωνσταντίνος  Δ.

 

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

xristougmpiskotaki2

Υλικά

  • 1 και 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 3/4 φλ. άσπρη ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε ελαφρά μαζί το αλεύρι,το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.Αφήστε το στην άκρη.Στο μπολ του μίξερ σας χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.Προσθέστε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπήστε για 2 λεπτά.Προσθέστε το μείγμα αλευριού και χτυπήστε εώς ότου έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.Κόψτε τη ζύμη στη μέση και τυλίξτε κάθε μισό με πλαστική μεμβράνη.Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.Βγάλτε τη μισή ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε το φύλλο (κατα προτήμηση πάνω σε λαδόκολλα) έτσι ώστε να έχει πάχος 1 εκατοστό.Χρησιμοποιώντας κουπ πατ (καλουπια),κόψτε τα μπισκοτάκια και τοποθετήστε τα στο ταψί,στο οποίο έχετε απλώσει τη λαδόκολλα.Καλό είναι να βάλετε το ταψί στο ψυγείο για 10 λεπτά για να μην απλώσουν τα μπισκότα κατά το ψήσιμο.Κάντε το ίδιο και για τη δέυτερη ζύμη.Ψήστε τα μπισκότα για 10 λεπτά,ή μέχρι να αρχίσουν οι άκρες να έχουν χρώμα χρυσαφί.Τότε βγάλτε τα από το φούρνο.Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα στολίσετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

Χριστουγεννιάτικος Κορμός

κορμός

Υλικά για 10 άτομα:

Για το παντεσπάνι

  • 5 αβγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

Για την κρέμα

  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • Χοντροκομμένη αμυγδαλόψιχα (από αποφλοιωμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα)
  • 120- 150 γρ. Κακάο σε σκόνη (κοσκισνισμένο) ανάλογα πόση δυνατή γεύση σοκολάτας θέλετε

Για την επικάλυψη

  • 125 γρ. κουβερτούρα
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Zάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Σπάμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα μαζί με 1-2 κουταλιές ζάχαρη. Χτυπάμε χωριστά τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το  βούτυρο στο μίγμα των κρόκων. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Στρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα το μίγμα. Το ψήνουμε στους 220°C για 10 λεπτά περίπου.Όταν βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε πάνω σε πετσέτα, αφαιρούμε το χαρτί και το τυλίγουμε με την πετσέτα σε ρολό. Το αφήνουμε να κρυώσει.Χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγί μαζί με την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε.Απλώνουμε το παντεσπάνι σε καθαρό πάγκο.

Βάζουμε την σαντιγί πάνω του και την απλώνουμε με σπάτουλα, έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του. Τυλίγουμε ξανά το παντεσπάνι σε ρολό.Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος, την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο. Απλώνουμε το μίγμα της κουβερτούρας πάνω από το ρολό και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές που να μοιάζουν με τα «νερά» του ξύλου.Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο για 4-5 ώρες να σφίξει καλά. Πριν τον σερβίρουμε τον πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τον διακοσμούμε με φρούτα του δάσους ή διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια.Εάν προτιμάμε, μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση 2-3 κουταλιές σούπας κακάο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Μαριλένα Χ.

 

Nuss Strudel

nusskuchen

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 κούπα γάλα
  • 300 γρ. τριμμένα καρύδια
  • 300 γρ. γαλέτα
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1/2 κούπα γάλα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Βάλτε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαγιά, το βούτυρο, το γάλα (τη μία κούπα) και ζυμώστε καλά. Σκεπάστε το και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος (όχι στον φούρνο).

Για τη γέμιση:

  • Βάλτε σε μια λεκάνη τα καρύδια, τη γαλέτα, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το υπόλοιπο γάλα και ανακατέψτε καλά. Πάρτε τη ζύμη, ανοίξτε ένα χοντρό φύλλο και αλείψτε όλη την επιφάνεια με τη γέμιση. Κάντε το ρολό και ψήστε το στο φούρνο για 45 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Άρης Ν.