Ο Φλεβάρης έφτασε! Το Καρναβάλι  μας χτυπά και φέτος την πόρτα.

Με τη μυρωδιά της τσίκνας, την ανάγκη της διασκέδασης των καταστάσεων, τις μάσκες, το χορό της σερπαντίνας και του κομφετί!

Σας ευχόμαστε να γιορτάσετε και να ξεφαντώσετε, να σας αποπλανήσει το τραγούδι, ο χορός , το γέλιο κι η χαρά. Αυτά να είναι οι καβαλιέροι και οι ντάμες σας!!

Χουάν Μιρό (1893-1983) «Το καρναβάλι του Αρλεκίνου» Το Καρναβάλι, το αριστούργημα του Χουάν Μιρό,του Καταλανού σουρεαλιστή ζωγράφου, δημιουργεί ζωντανές εικόνες με φοβερή άνεση, χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα από τα συμβατικά μέσα. Από τον οργανοπαίκτη μέχρι τον τσιγγάνο και τα κορίτσια που χορεύουν, κανένας δε λείπει από τον πίνακα, επιτρέποντας στο θεατή να φανταστεί όλα τα υπόλοιπα

Ο δεύτερος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο είναι ο κουτσός Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, ο Κουτσοφλέβαρος, με 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα, κάθε τέσσερα χρόνια . Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος προέρχεται από το ρήμα «εξαγνίζω» (februum) λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα.

Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές με τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ.κοντή+ουρά). Το Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές. Παρ’ όλα αυτά ο Φεβρουάριος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές είναι επίσης και προπομπός της άνοιξης, όπως μας λέει και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Και μαζί με την οργιάζουσα φύση έρχονται και οι οργιαστικές τελετουργίες της Αποκριάς.

«Κύριο χαρακτηριστικό των εορτών αυτών είναι η μεταμφίεση (μασκαράδες, καρναβάλια), το γλέντι, οι βρωμολοχίες και τα σκώματα, που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν τις δυνάμεις της γονιμότητας. Αρχίζουν με το Τριώδιο, κορυφώνονται τις Αποκριές (την Κυριακή της Κρεατοφάγου και, κυρίως, της Τυρινής) και τερματίζονται την Καθαρή Δευτέρα, με έξοδο στο ύπαιθρο, με φαγοπότι και σαρακοστιανά (λαγάνες, δηλαδή άζυμα, παστά ψάρια, ταραμά, τουρσιά, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδα), με χορούς και χαρταετούς».
(Χριστόφορος Μηλιώνης)