Η Ευρωπα?κή Ένωση είναι πατρίδα πολλών διαφορετικών λαών και πολιτισμών! Αλλά τους Ευρωπαίους πολίτες τους συνδέουν και κοινά στοιχεία?


    Παραμυθοσαλάτα

  Τα στρουμφάκια επισκέπτονται την Ελλάδα!

 Φέτος το καλοκαίρι, καθώς ο Δρακουμέλ είχε πάει επίσκεψη στη μαμά του, τα Στρουμφάκια  αποφάσισαν να πάνε διακοπές, αφού το χωριό τους ήταν ασφαλές. Μετά από μεγάλη συζήτηση αποφάσισαν να πάνε στην Ελλάδα.

Έτσι, ετοίμασαν γρήγορα ? γρήγορα τις αποσκευές τους και επιβιβάστηκαν στη χρυσή λιμουζίνα του μπαρμπα-στρουμφ.

Φτάνοντας στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν σ? ένα ξενοδοχείο στα περίχωρα της Αθήνας, ώστε να είναι κοντά σε δάσος.

Το ίδιο απόγευμα πήγαν στην Ακρόπολη, που τα εντυπωσίασε. Φεύγοντας από την Ακρόπολη κατέβηκαν στην Πλάκα, όπου είδαν μαγαζιά με αναμνηστικά και διασκορπίστηκαν θέλοντας να αγοράσει το καθένα κάτι διαφορετικό. Όμως, βγαίνοντας το καθένα από το μαγαζί που ψώνιζε, ανακάλυψε ότι δεν έβλεπε κανένα από τα άλλα Στρουμφάκια. Έβλεπε Έλληνες, τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου, μικροπωλητές διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά πουθενά κάποιο φίλο τους.

Παρατήρησαν ότι οι μικροπωλητές αλλά και οι Έλληνες καταστηματάρχες συνεργάζονταν μεταξύ τους, για να εξυπηρετούν τους τουρίστες, που μιλούσαν διάφορες γλώσσες.

Τελικά βρέθηκαν μεταξύ τους και αποφάσισαν να πάνε να φάνε επιτέλους. Φτάνοντας στην αυλή μιας ταβέρνας, με έκπληξη είδαν πολλούς γνωστούς τους,όπως τους Πολωνούς Μπόλεκ και Λόλεκ, τους Γάλλους Αστερίξ και Οβελίξ, και την Αυστριακή Χάιντυ. Κάθονταν όλοι σ? ένα μεγάλο τραπέζι και μαζί τους ξεχώριζε ένας τύπος, με μεγάλη μύτη και  καμπούρα, που τους έλεγε αστεία! Προσκάλεσαν τα Στρουμφάκια στην παρέα τους και αμέσως τους συστήθηκε ο άγνωστος που λεγόταν Καραγκιόζης.

Ο Καραγκιόζης τους πρότεινε να φάνε σουβλάκι με τζατζίκι, μουσακά και χωριάτικη σαλάτα με φέτα. Εκείνο το βράδυ χόρεψαν και συρτάκι. Πέρασαν τόσο ωραία όλοι μαζί, που αποφάσισαν να κάνουν παρέα όλες τις ημέρες των διακοπών τους.

Όταν γύρισαν στο στρουμφοχωριό τους, κάπου στο Βέλγιο, με πολλά ενθύμια και πολλές χαρούμενες αναμνήσεις, ένα είχαν στο νου τους: μπορεί να προέρχονταν από διαφορετικούς λαούς, αλλά όλοι ανήκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Έτσι, περίμεναν με ανυπομονησία το χειμώνα να βρεθούν πάλι όλοι μαζί στη Γαλλία, όπου τους είχαν καλέσει ο Αστερίξ και ο Οβελίξ. Πίστευαν ότι θα ζούσαν κι εκεί αξέχαστες στιγμές!

Ευαγγελία Κ., από τους Αργοναύτες