Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, ημερίδα με θέμα «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός» με κύριο ομιλητή τον κ. Στέφανο Αλεβίζο, ψυχολόγο από το σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο κ. Αλεβίζος, λίγες ημέρες πριν, είχε συναντηθεί και με τους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας όπου και συζήτησε μαζί τους  για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, την πρόληψη και τη διαχείρισή του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, τόσο με τους μαθητές όσο και με τους γονείς τους, εξήγησε ότι σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός (bullying) παρατηρείται όταν ένα παιδί «εκτίθεται, κατ? επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές πράξεις από ένα ή περισσότερα άτομα.»

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή. Επίσης περιλαμβάνει ανισορροπία δύναμης ή εξουσίας μεταξύ του παιδιού που εκφοβίζει και του παιδιού που εκφοβίζεται.

Στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού εμπλέκονται πολλά μέρη:

  • Το παιδί που δέχεται βία
  • Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
  • Τα παιδιά θεατές
  • Οι εκπαιδευτικοί
  • Οι γονείς

Ο κ. Αλεβίζος έδωσε απλές συμβουλές για το πώς οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση και πως μπορούν να δράσουν σε ανάλογη κατάσταση.

Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη καθημερινής επαφής και συζήτησης με τα παιδιά ώστε να παρατηρήσουν την όποια ξαφνική και χωρίς αιτία αλλαγή στη συμπεριφορά τους, που μπορεί να είναι ένδειξη ότι μετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον σχολικό εκφοβισμό και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπισθεί, υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://www.e-abc.eu/gr

Τέλος, θα θέλαμε να  ευχαριστήσουμε πολύ για την τιμή που μας έκαναν να παρεβρεθούν στην εκδήλωση:

  • τον κ. Αχιλλέα Μίτιλη, Σχολικό Σύμβουλο της περιφέρειάς μας στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Πειραιά
  • τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου  και 25ου Δημ. Σχολείων που συνέβαλαν στη άρτια οργάνωση της εκδήλωσης
  • όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και φυσικά τους γονείς και κηδεμόνες των μικρών μας μαθητών που για μια ακόμη φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.