«Οι Ιθαγενείς και…. ο κόσμος μας»

«Οι Ιθαγενείς και…. ο κόσμος μας»

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 370 εκατομμύρια ιθαγενείςσε περίπου 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ζουν με τις μοναδικές τους παραδόσεις, διατηρούν τα κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά τους χαρακτηριστικά που είναι διαφορετικά από εκείνα των κυρίαρχων κοινωνιών. Σκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου μέχρι τις φυλές της Ινδίας και από τους Ινουίτ του Αρκτικού Κύκλου μέχρι τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, οι αυτόχθονες αντικατοπτρίζουν την πολιτισμική πολυμορφία του κόσμου και είναι οι ζωντανοί θεματοφύλακες της βιοποικιλότητάς του.

Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2007, αναγνωρίζει το δικαίωμα των αυτοχθόνων λαών στην αυτοδιάθεση (άρθρο 3), καθώς και το δικαίωμά τους να ασκούν ελεύθερα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Η Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Αυγούστου, σε αναγνώριση της πρώτης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Αυτόχθονες Λαούς, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 1982.

Η 9η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ιθαγενών. Σκοπός της γιορτής η διεθνής συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της υγείας.

Κάποτε τους έλεγαν «πρωτόγονους» κι αργότερα τους ονόμασαν, «ιθαγενείς». Χρειάστηκαν αιώνες για να τους χαρακτηρίσουμε «αυτόχθονες λαούς». Σε μερικές περιπτώσεις -όπως στον Καναδά- προχώρησαν περισσότερο: τους λένε «πρώτους λαούς»

Στις μέρες μας τα δικαιώματα των αυτόχθονων αναγνωρίζονται, ενώ γίνονται ευκολότερα αποδεκτά τα αιτήματά τους. Μαζί με την ξεχωριστή ταυτότητά τους, αναγνωρίζεται και η συμβολή τους στην παγκόσμια ανάπτυξη με βασικά είδη διατροφής που ήρθαν από τις περιοχές τους, με τις φαρμακευτικές ουσίες που αποσπώνται από τα εδάφη τους, αλλά και με τον πολιτισμό τους που πλούτισε την παγκόσμια κληρονομιά.

Ωστόσο, σε αρκετά κράτη αρνούνται ακόμη να αναγνωρίσουν ότι οι αυτόχθονες έχουν δικαιώματα στη γη και στο υπέδαφος, πολύ πριν από τους έποικους, από τους κατακτητές ή τους μετανάστες.