ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΠΟΥ;

Αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε πριν από λίγο καιρό τους Αργοναύτες!

Με αφορμή το μάθημα της Φυσικής, σχετικό με τους ορυκτούς άνθρακες, οι μαθητές ερεύνησαν, ανακάλυψαν, εντόπισαν και παρουσίασαν: α) τις περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη στη χώρα μας και β)τις περιοχές που υπάρχουν θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ βρίσκονται κοντά σε περιοχές με κοιτάσματα λιγνίτη, για να έχει μικρό κόστος η μεταφορά τους σε αυτά.

Οι γεωλόγοι μετά από έρευνες εντόπισαν μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελλάδα στις εξής περιοχές: Αλιβέρι, Πτολεμαϊδα, Μεγαλόπολη, Δράμα, Ελασσόνα, Φλώρινα.

Η ΔΕΗ δημιούργη- σε λιγνιτικά κέντρα  και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (εικόνα) στο Αλιβέρι Ευβοίας το 1952, στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης το 1957 και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας το 1970. Αναξιοποίητα παραμένουν ακόμα τα μεγάλα κοιτάσματα στην Ελασσόνα και στη Δράμα, ενώ το λιγνιτικό κέντρο Αλιβερίου δε λειτουργεί πλέον.

Στα λιγνιτικά κέντρα υπάρχουν τα ορυχεία. Το ορυχείο είναι ένας βαθύς και πλατύς κρατήρας (λάκκος), ο οποίος είναι χωρισμένος σε χωμάτινα επίπεδα. Το βάθος του κρατήρα μπορεί να φτάσει έως και τα τριακόσια (300) μέτρα.

(οι πληροφορίες προέρχονται από τη ΔΕΗ Α.Ε. και από τα σχολικά εγχειρίδια)