ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ολόκληρη η σχολική μας μονάδα δείχνει εμπράκτως την ευαισθητοποίησή της και εκδηλώνει τη διάθεσή της για ανάληψη δράσης σε θέματα ανακύκλωσης και γενικότερα σε ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος.

  • Στο σχολείο μας γίνεται ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μπαταριών ΑΦΗΣ, στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το νερό και το έδαφος από επικίνδυνες για την δημόσια υγεία ουσίες και γίνεται εξοικονόμιση ενέργειας και πρώτων υλών.

 

  • Συμμετέχουμε πιλοτικά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού (τηγανέλαιου) και μετατροπής του σε βιοντίζελ. Το χρησιμοποιημένο λάδι, το οποίο καταλήγει στις αποχετεύσεις, μπορεί να μετατραπεί με μια εύκολη επεξεργασία σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, που κατά την καύση του παράγει πολύ λιγότερους ρύπους από το πετρέλαιο.

             Το όφελος αυτής της διαδικασίας θα είναι διπλό:

  • Καταφέρνουμε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας σε θέματα οικολογίας και ανακύκλωσης με την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία.
  • Περιορίζουμε τις δαπάνες του σχολείου για το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Αφού στραγγίσουμε το χρησιμοποιημένο λάδι, το βάζουμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι και όταν γεμίσει το φέρνουμε στο σχολείο.

ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΟ!!!

Στη συνέχεια το τηγανέλαιο θα μεταφέρεται από το Δήμο στο ειδικό μηχάνημα που θα κάνει τη μετατροπή και θα επιστρέφεται ανταποδοτικά σε μορφή βιοντίζελ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του σχολείου.

 

  • Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 σε ειδική εκδήλωση στο Δήμο μας, το σχολείο μας βραβεύτηκε ως πρώτο στο διαγωνισμό ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικών, κ.ά.

           Το πρώτο βραβείο που παρέλαβαν οι  μαθητές, ήταν 23 ποδήλατα.

  • Κατά το σχολικό έτος 2010-11, συμμετοχή μαθητών μας σε Περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: « Θάλασσα πλατιά? που μαγεύεις τα παιδιά. Το δικαίωμα όλων σε ένα καθαρό περιβάλλον»
  • Το έτος 2011 είχε ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως «Διεθνές Έτος Δασών» και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού». Έτσι, τον Απρίλιο του 2011 μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα:

«Θάλασσες, δάση και βουνά, είναι ο θησαυρός μας!
Ας τα προστατεύουμε, σαν τον εαυτό μας»

  • Τα σχολικά έτη 2008-09 και 2009-10, το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και είχε ως τίτλο: « Χαρίστε ένα Χαμόγελο στο περιβάλλον- Χαρίστε ένα Χαμόγελο στα Παιδιά-Προστασία του Περιβάλλοντος-Ενεργή συμμετοχή στην Ανακύκλωση».Ειδικός κάδος τοποθετήθηκε στο προαύλιο του σχολείου μας όπου εκεί συγκεντρώνονταν χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Δυστυχώς όμως το προαναφερθέν πρόγραμμα δεν μπόρεσε να συνεχίσει τη λειτουργία του ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να επιτύχει στο ακέραιο τους γενικότερους στόχους του, για λόγους που απορρέουν από τη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Παρ’ όλα αυτά όμως το σχολείο μας βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, σε σχετική εκδήλωση που έγινε στις 15 Ιουνίου 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γέρακα.