Το φθινόπωρο αποφασίσαμε να  μάθουμε για τις τροφές  και για το σωστό τρόπο που πρέπει να τρεφόμαστε. Ακούμε τόσες περίεργες λέξεις  που δεν καταλαβαίνουμε :συντηρητικά ,χρωστικές ,μεταλλαγμένα κ.τ.λ.

Σοφία Ζαραμπούκα "Ο Ωραίος Δαρείος"

Σοφία Ζαραμπούκα "Ο Ωραίος Δαρείος"

Πρωτα πρώτα βγάλαμε όλοι  το δεκατιανό μας και το αξιολογήσαμε ,τι είναι καλό και τι όχι. Έπειτα διαβάσαμε τα υλικά που περιέχουν τα συσκευασμένα προϊόντα ,ξέρεις αυτά τα ψιλά ψιλά γράμματα  με τις ακαταλαβίστικες  λέξεις Με τη βοήθεια της δασκάλας μας  προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε αυτές τις λέξεις. Μετά χωρίσαμε τις τροφές σε υγιεινές  και μη υγιεινές ανθιυιγηνες) άλλη δύσκολη λέξη αυτή) , σε αυτές που μας δίνουν βιταμίνες   και γινόμαστε δυνατοί σαν τον Σούπερμαν και σε αυτές που μας παχαίνουν  χωρίς να προσφέρουν κάτι. Ψάξαμε και βρήκαμε φωτογραφίες με τροφές  όλων των ειδών   και αφού σχεδιάσαμε το σώμα του κύριου Λιχούδη και της κύριας Καλής Διατροφής  κολλήσαμε τις φωτογραφίες εκεί που ταίριαζε.

Φτιάξαμε  την πυραμίδα της διατροφής και διαβάσαμε <<το ωραίο Δαρείο >> ένα βιβλίο που μας έδινε συμβουλές για τη σωστή διατροφή.

 

 

Εργαστήκαμε ομαδικά:

1. Καλές και κακές συνήθειες :

Γράψε ποιες καλές συνήθειες είχε ο Δαρείος όσο είχε κοντά του το αφεντικό του και ποιες συνήθειες απέκτησε μετά που έφυγε.

ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

2. Μελέτησε με το διπλανό σου την πιο κάτω πυραμίδα σωστής διατροφής και στη συνέχεια αξιολόγησε τον εαυτό σου. Ακολουθείς τους κανόνες διατροφής;

Πυραμίδα σωστής διατροφής

Πυραμίδα σωστής διατροφής

Τραγουδήσαμε:
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Στις σαλάτες λέμε ΝΑΙ
Στο ψωμάκι λέμε ΝΑΙ
Στα ψαράκια λέμε ΝΑΙ
Και στο γάλα λέμε ΝΑΙ
Στα μαρούλια λέμε ΝΑΙ
Και στα μακαρόνια λέμε ΝΑΙ

ΌΧΙ λέμε στο λίπος
ΌΧΙ και στα αλλαντικά
ΌΧΙ στα πατατάκια
ΌΧΙ και στα γλυκά

Στους χυμούς λέμε ΝΑΙ
Στα φρουτάκια λέμε ΝΑΙ
Στο τυράκι λέμε ΝΑΙ
Και στο μέλι λέμε ΝΑΙ
Στο λαδάκι λέμε ΝΑΙ
Στις ελίτσες λέμε ΝΑΙ

ΌΧΙ στις σοκολάτες
ΌΧΙ και στα αναψυκτικά
ΌΧΙ στις καραμέλες
ΌΧΙ στα κρουασάν

(Ο ρυθμός είναι γνωστός. Είναι ίδιος με το Γιούπι- γιαγια και
με το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη- Λέμε Ναι)