Η Κρήτη που βρίσκεται στη μέση της Μεσογείου, λόγω της θέσης της, έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Την εποχή εκείνη  λοιπόν, δημιουργήθηκε η μινωική θαλασσοκρατία και οι Κρήτες έγιναν θαλασσοκράτορες. Πολλά λιμάνια υπήρχαν στο νησί και αμέτρητα κρητικά καράβια διέσχιζαν το Αιγαίο. Ταξίδευαν σε όλες τις Κυκλάδες κι έφταναν μέχρι την Ανατολή, την Αίγυπτο, την Τροία και την Κύπρο.

Οι Μινωίτες πουλούσαν εκεί τα προϊόντα τους, λάδι, μέλι και κρασί, αγγεία, κοσμήματα και σφραγίδες κι έφερναν στην Κρήτη χαλκό, ασήμι, χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες.

Όταν οι Μινωίτες έμποροι, έκλειναν μια συμφωνία χρησιμοποιούσαν σφραγίδες  για να υπογράφουν. Οι τεχνίτες που τις έφτιαχναν γυάλιζαν πολύτιμες πέτρες και πάνω τους χάραζαν διάφορα σχήματα. Καμιά σφραγίδα δεν ήταν ίδια με την άλλη. Πολλοί Μινωίτες φορούσαν τις σφραγίδες τους σαν δαχτυλίδια.

Οι μαθητές, ως μικροί Μινωίτες έμποροι, , «ταξίδεψαν» με τα μινωικά πλοία που έφτιαξαν από πηλό και έκλεισαν τις  συμφωνίες τους με τις δικές τους σφραγίδες. Έπαιξαν και δημιούργησαν, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα το θαυμαστό κόσμο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.